De eerste steen van het Marina-Park

Het is 24 april 1979. Burgemeester van Bruggen legt de eerste steen voor het Marina Park, ofwel de 248 appartementen. Het is de bedoeling dat in 1982 dit appartementencomplex gereed is. Het project wordt gefinancierd door De Levensverzekering Maatschappij van 1870 dat een onderdeel is van Realco Nederland BV. Deze is trouwens nog steeds de eigenaar van Het Marina Park.

Zo als u merkt noem ik weer een andere naam voor onze wijk namelijk "Het Marina Park". Ik merk dat hier nog wel eens problemen c.q. vraagtekens om zijn. Wat is dan de werkelijke naam van onze wijk? Namen die de wijk dragen zijn: Westoever, Boatex, de Marina, Het Marina Park en Boatex Marina.

‌De verschillende namen zijn ontstaan doordat er verschillende bedrijven aan verschillende projecten hebben gewerkt en hun eigen naam er aan hebben gegeven. Westoever is in ieder geval niet juist. West oever is niets anders dan de naamgeving die is ontstaan nadat het fort Du Gommier in 1824 is gesplitst in twee delen door het Noord Hollands kanaal. Hierdoor ontstond het fort Oostoever en het fort Westoever.
Trouwens alleen Saturnus is gebouwd op een deel van fort Westoever en wel op de enveloppe van dat fort (een enveloppe is een stuk grond, dat buiten het fort ligt, maar wel de contouren van het fort volgt). Dus die naamgeving is het niet. Hoe zit het dan met de naam Boatex? Die naam is eigenlijk ook niet goed, aangezien die naam, de naam is van het bedrijf dat het project ontwikkelde. Namelijk Boatex International Holding Ltd. Marina dan, die is ook niet goed. Marina wil zeggen, een jachthaven met recreatie woningen. Het is geen naam, maar een manier van wonen (aan het water). Het Marina Park is ook niet goed. Deze naam komt uit de tijd dat de 248 appartementen zijn gebouwd. Dat is dan ook de reden dat de 248 appartementen "Het Marina Park" wordt genoemd. Dit kunt u ook zien wanneer u onze wijk in rijdt. U ziet op één van de appartementen blokken deze naam op een bord staan. Dan blijft er eigenlijk nog één naam over en dat is Boatex Marina. De naam lijkt er een heel eind op maar is niet compleet. De officiële naam van onze wijk is "Boatex Marina Den Helder". Een hele mond vol, daarom wordt voor het gemak vaak onze wijk aangeduid met kort weg Boatex.

ATHO begint met het maken van een ontwerpplan voor de bouw van de resterende 240 woningen. Deze woningen zullen nog verder "verhollandste" woningen worden, om de hoeveelheid ambachtelijk werk drastisch terug te dringen. Er zal veel meer gelijkheid in de woningen komen en veel meer prefab materiaal worden gebruikt. Er is echter op dit moment nog geen sprake van premiewoningen en elke woning zal z'n eigen privé steiger blijven houden.
Contact ‌opnemen 
Heeft u ideeën voor de wijk, wilt u iets organiseren of onder de aandacht brengen bij de gemeente? Vul het contactformulier in of neem contact op met één van de  bestuursleden.
Contactformulier
Deze website is gesponsord door: