Juni 1973 in Den Helder

In juni 1973 wordt ook de gemeente van Den Helder benaderd door Boatex. Al snel blijkt de gemeente Den Helder geïnteresseerd te zijn in de ideeën van de heer Cohen. Burgemeester Van Bruggen, die zelf ook een verwoed zeezeiler is, is al ruim een half jaar op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in het aanleggen van een grote jachthaven. Dit is dan ook de reden dat het contact tussen Boatex en de gemeente Den Helder snel is gelegd. Een andere redenen is dat, sinds de Burgemeester Van Bruggen zijn ambt bekleed, hij druk op zoek is naar bedrijven die werkgelegenheid bieden voor Den Helder.

Boatex Ltd. gaat voor de gemeente Den Helder aan het werk en maakt een aantal concept plannen. Het mooiste lijkt hen een jachthaven, direct aan zee en buiten alle sluizen en bruggen om. Dit stuit al snel op twee problemen. Eén is de Marine, die bang is voor de doorvaart van zijn schepen. Reden twee en misschien wel de belangrijkste is het Deltaplan. Dijken moeten worden opgehoogd en aan een minimale hoogte voldoen en daarvoor zouden dan veel te zware dammen, ter bescherming van de jachthaven, gebouwd moeten worden. Dit plan verdwijnt daardoor al snel in de prullenbak.
Het tweede plan is het maken van een jachthaven op een braakliggend terrein van 20 hectare vlak bij de Industriehaven, dat rechtstreeks bereikbaar is vanaf de rijksweg die naar Den Helder loopt. (fig.'Braakliggend terrein').

Het is in eerste instantie de bedoeling geweest dat Philips (u weet wel van de lampen) hier een fabriek zou plaatsen, echter om een aantal redenen is dit niet doorgegaan. Het blijkt dat het moeilijk is om ook andere bedrijven naar Den Helder te lokken gezien de uithoek waar Den Helder is gelokaliseerd. Dit is dan ook de reden dat er gekozen wordt voor het industrie terrein van de Schooten, aangezien het al een hele tijd braak ligt en het voor de gemeente Den Helder niets oplevert, zowel financieel als voor de werkgelegenheid. Natuurlijk ligt dit terrein ten opzichte van de sluis en het Noord Hollands kanaal gunstig. Tevens is er een helihaven bedoeld voor de offshore. Echter hiervan zou ook mooi gebruik gemaakt kunnen worden door Duitsers en Engelsen die hier hun 2e huis hebben en op vakantie komen.
Contact ‌opnemen 
Heeft u ideeën voor de wijk, wilt u iets organiseren of onder de aandacht brengen bij de gemeente? Vul het contactformulier in of neem contact op met één van de  bestuursleden.
Contactformulier
Deze website is gesponsord door: